Makaroniki to małe, bardzo urocze ciasteczka rodem z Francji. Dzisiaj przedstawiamy przepis na makaroniki o smaku malinowym, ale zdradzimy też sekret jak zrobić te pyszności o dosłownie każdym smaku!
składniki:
- 125 g migdałów mielonych
- 3 białka
- 200 g cukru pudru
- 30 g cukru
- czerwony barwnik spożywczy
- NA KREMIK:
- 150 g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżki dżemu malinowego lub truskawkowego
przyrządzanie:
- Migdały wymieszaj w misce z cukrem pudrem.
- Białka ubij na sztywno z dodatkiem soli, a następnie powoli dosypuj cukru i ubij na sztywną masę
- Pod koniec ubijania dodajemy barwnik spożywczy.
- Do masy z białek stopniowo dodajemy mieszankę mąki migdałowej i cukru pudru.
- Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia
- Za pomocą rękawa, wyciskamy maleńkie kółka
- Surowe ciasteczka powinny jeszcze wyrosnąć, daj im 1 h
- Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni C.
- Czas pieczenia to około 14 minut. Upieczone makaroniki odkładamy do wystudzenia.
- Robimy krem: miksujemy serek z cukrem pudrem i dodajemy marmoladę.
- Przekładamy kremem, składamy makaroniki i zostawiamy na kilka godzin
- Mozesz zrobić makaroniki o dowolnym smaku- wystarczy, że dodasz inny barwnik spożywczy