Genialna zapiekanka w wersji sprzed lat. Spróbowaliśmy przyrządzić ją raz jeszcze, a oto niesamowite efekty. Zobaczcie i koniecznie skosztujcie zapiekanki z tuńczykiem i warzywami. Jest mega sycąca!
składniki:
-150 makaronu (penne, fusilli, itp.)
-2 łyżki oliwy z oliwek
-2 ząbki czosnku
-60 g pieczarek
-1/2 czerwonej papryki
-200 g tuńczyka w sosie własnym
-1 łyżka przecieru pomidorowego
-1/2 łyżeczki suszonego oregano
-sól, pieprz
-1 łyżka masła
1 łyżka mąki
250 ml mleka
2 pomidory
2 łyżki bułki tartej
25 g świeżo startego parmezanu
przyrządzanie:
-Makaron ugotować na pół twardo w dużej ilości osolonego wrzątku z odrobiną oleju. Odlać i zahartować pod zimną wodą, odstawić.
-Resztę oliwy rozgrzać na patelni, dodać posiekany drobno czosnek, pokrojone pieczarki i paprykę. -Naczynie do zapiekanek natłuścić, wyłożyć na spód połowę makaronu.
-Do warzyw dodać tuńczyka, łyżkę przecieru pomidorowego, organo, doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć na makaron i przykryć resztą makaronu.
-Przygotować sos: masło rozgrzać w rondlu, rozprowadzić mąkę i chwilę razem smażyć. Zdjąć z ognia i stopniowo wlewać mleko. Dokładnie wymieszać, dodać sól i nieco pieprzu. Podgrzewać, stale mieszając, aż sos zgęstnieje. Wylać na makaron.
-Na wierzchu ułożyć plastry pomidora, posypać serem i bułką tartą. Zapiekać ok. 40 minut w temperaturze 200 stopni.