Soczysta zapiekanka z krewetkami oraz makaronem.
składniki:
- 300 g makaronu
- 500 g mrożonych krewetek
- 200 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 kulka mozzarelli
- 4 łyżki startego parmezanu
- 2 jajka
- sól i pieprz
- 1 łyżka masła
- oliwa
przyrządzanie:
- Krewetki przelać wrzątkiem na sitku i w ten sposób rozmrozić.
- Następnie posiekać czosnek, cebulę w drobną kostkę, a pieczarki w plasterki.
- Na maśle przesmażyć pieczarki z cebulą i czosnkiem, doprawić solą i pieprzem.
- Makaron ugotować al dente. Wymieszać z przesmażonymi pieczarkami, krewetkami, pietruszką, mozzarellą i roztrzepanymi jajkami.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Mieszaninę wyłożyć do wysmarowanego niewielką ilością oliwy naczynia żaroodpornego.
- Posypać startym parmezanem.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni Celsjusza przez około 20 minut.