Jeżeli brakuje Ci pomysłu na obiad prosty a zarazem efektowny, to z pewnością zainteresują Cię makaronowe muszle z mięsem. Danie nie jest pracochłonne, a może stanowić zarówno szybką rodzinną przekąskę, jak i być podawane na stół podczas wizyty gości.
czas: 40
liczba porcji: 4
składniki:
Makaron muszle (1 opakowanie)
500 g mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego
Sos pomidorowy (może być np. pulpa)
Puszka kukurydzy konserwowej
1 marchewka
1 mała cukinia
1 cebula
3 ząbki czosnku
przyrządzanie:
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni razem z poszatkowanym czosnkiem tak, aby się zeszkliła. Następnie dodajemy mięso. Marchew i cukinie kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce. Następnie dodajemy do farszu na patelni. Na koniec wrzucamy kukurydzę. Po podsmażeniu farszu, zalewamy go wodą, aby się dusił. Na sam koniec dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy wedle uznania. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po wyłożeniu go na durszlak, warto podlać go olejem, aby kluski się nie sklejały. Do muszli wkładamy farsz. Danie można podawać w taki sposób, albo jeszcze dodatkowo zapiec nadziewane muszle z serem.