Jeden ze sprawdzonych przepisów na świąteczny makowiec. Zawsze wychodzi, nie jest skomplikowany, każdemu smakuje.
składniki:
SPÓD:
- 300 g mąki
- kostka masła
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g smalcu
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 80 g cukru pudru
- 3 żółtka
MASA MAKOWA
- 850 g masy makowej z puszki
- niepełna szklanka wybranych i posiekanych orzechów
- 1/2 szklanki żurawiny suszonej
- 2 łyżki bułki tartej
- 3 białka
przyrządzanie:
SPÓD:
- Masło połączyć ze smalcem, proszkiem do pieczenia, mąką, cukrem pudrem i wanilinowym.
- Całość rozdrobnić, aż powstanie kruszonka.
- Dodać żółtko i zagnieść w ciasto.
- Zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
MASA MAKOWA:
- Gotową masę makową połączyć z orzechami, żurawiną oraz bułką tartą.
- Białka ubić na sztywno wraz ze szczyptą soli.
- Teraz połączyć ubite białka z masą makową, ale robić to bardzo delikatnie!
- Kruche ciasto wyciągnąć z lodówki i podzielić na 2 części.
- Jedną częścią wylepić spód tortownicy.
- Na wyłożone ciasto ułożyć masę makową.
- Drugą część ciasta rozwałkować, pociąć w paski na nakładać na masę makową.
- Piec w 180 stopniach przez 35-40 minut.