Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Makowiec z kruszonką

Domowy makowiec na kruchym cieście z kruszonką zasmakuje każdemu. Idealne ciasto do kawy czy gorącej herbaty!

składniki:
CIASTO KRUCHE:

  • 300g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 130g masła twardego
Z podanych składników zagniatamy ciasto i wykładamy nasmarowaną masłem tortownicę. Ciasto nakłuwamy widelcem.
MASA MAKOWA:
  • 400g maku mielonego nie z puszki (jeżeli nie macie mielonego wtedy suchy mak gotujemy w mleku,osączamy i mielimy przez maszynkę)
  • 500ml mleka
  • 150g cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 3 łyżki kaszy manny
  • aromat migdałowy
  • 3 łyżki miodu
  • bakalie i orzechy: u mnie rodzynki i orzechy włoskie
Mielony mak zalewamy 300ml mleka,dokładnie mieszamy i dodajemy cukier oraz masło. Stawiamy na małym ogniu i gotujemy aż składniki dobrze się połączą. W osobnej szklance mieszamy pozostałe mleko tj.200ml z jajkami i budyniem. Wlewamy do gotującego się maku i cały czas mieszamy żeby masa makowa się nie przypaliła. Mieszamy do momentu,aż masa będzie gęstnieć. Kiedy masa będzie miała odpowiednią konsystencję ściągamy z ognia dodajemy miód,aromat,kaszę i bakalie(wrzuciłam na "oko" rodzynki i orzechy). Mieszamy. Gotową masę przekładamy na wyłożonym spodem tortownicę.
KRUSZONKA:
  • 300g mąki pszennej
  • 150g cukru
  • 200g masła
  • szczypta cynamonu
Z podanych składników wyrabiamy palcami kruszonkę i posypujemy masę makową. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni funkcja góra-dół i pieczemy przez 50min do zarumienienia się kruszonki.

przyrządzanie:

Sprawdź przepis na następnej stronie!