Przepis na makrelę z rusztu o smaku ziołowym znakomicie smakuje z sałatką warzywną np. z ziemniaków i pomidorów w ziołowej zalewie.
Składniki:
- 4 sprawione makrele (po 35 dkg)
- 3 średnie cytryny
- świeży tymianek i majeranek ( lub po 1 łyżce ziół suszonych)
- 12 listków laurowych
- sól
- pieprz
- natka do dekoracji
Przygotowanie:
Makrele opłukujemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy od zewnątrz i od środka solą i pieprzem. Cytryny sparzamy wrzątkiem. Kilka grubszych plastrów odcinamy do dekoracji, resztę kroimy w cienkie plasterki. Opłukujemy i osuszamy świeże zioła. Kilka gałązek odkładamy do dekoracji, resztę drobniutko siekamy. Napełniamy makrele posiekanymi ziołami (lub oczywiście suszonymi), listkami laurowymi oraz plasterkami cytryny. Układamy makrele na ruszcie grilla lub piekarnika i pieczemy po 5-10 minut z każdej strony w temp. ok . 225 stopni C. Upieczone makrele wykładamy na półmisek, dekorujemy i podajemy bezpośrednio po przygotowaniu.