
Mieszanka bitej śmietany, malin i ziołowego likieru benedyktyńskiego
przepis z kuchni: francuskiej
czas: 15 minut + 3 godziny studzenia
liczba porcji: 2
składniki:
200 g tłustej śmietany (36%)
3 łyżki malin
2 łyżeczki likiru benedicine
2 łyżeczki cukru pudru
przyrządzanie:
Śmietanę mocno schłodzić. Maliny dokładnie przetrzeć przez gęste sitko, aby pozbyć się pestek.
Następnie ubić śmietnę na niewielkich obrotach miksera . Gdy jest już ubita, dodać cukier i przez chwilę nadal miksować. Połączyć z przetartymi malinami oraz likieriem i wymieszać. Masę nakładać do małych miseczek i wstawić do lodówki. Gdy już zastygnie, miseczki władać na chwilę do gorącej wody, po czym wykładać porcje parfait na deserowe talerzyki.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













