Aromatyczne maliny marynowane w likierze maraskino wyśmienicie smakują z lodami waniliowymi
przepis z kuchni: francuskiej
czas: 10 minut + 30 minut marynowania malin
liczba porcji: 4
składniki:
500 g malin
500 g lodów waniliowych
5 łyżek mleka
pół szklanki likieru maraskino (albo zwykłego wiśniowego)
kilka listków mięty do dekoracji
przyrządzanie:
Maliny przebrać, podzielić na dwie grupy: ładniejsze odłożyć, a pozostałe nieco rozgnieść widelcem i w miseczce zalać likierem maraskino. odstawić na pół godziny. Nieco rozpuszczone lody wymieszać z mlekiem. W niskiej szerokiej szklance na dnie umieścić po kilka łyżek malinowej masy, następnie delikatnie nałożyć lody, a na wierzch znowu maliny. Udekorować listkami mięty (lub melisy) i podawać natychmiast.