Kuchnia hiszpańska przez niektórych uważana za jedną z najlepszych na świecie. Przede wszystkim kusi świeżymi rybami i owocami morza. Dziś przedstawiamy wam przepis na prawdziwy afrodyzjak i przysmak hiszpański - małże.
składniki:
- 1 kg małży pasteryzowanych
- jedna biała cebula średniej wielkości
- 3 ząbki czosnku
- ½ papryczki chilli
- kieliszek białego wytrawnego wina
- szczypta szafranu
- pietruszka
- sól, pieprz, cukier
przyrządzanie:
Małże należy przepłukać na sicie tak by nie pozostała w muszlach woda po pasteryzacji.
Pokroić cebulę, czosnek, chilli, szafran wrzuci do wina.
W garnku rozgrzać dwie łyżki oliwy z oliwek, dodać cebulę, czosnek i chilli. Chwilę podsmażyć tak by cebula się zeszkliła, wlać wino z szafranem, dodać cukier.
Doprawić solą i pieprzem, dodać małże.
Garnek przykryć pokrywką i potrząsnąć, tak by sos pokrył muszle.
Zmniejszyć płomień pod garnkiem i gotować przez 3-4 minuty, tak by wszystko było gorące.
Małże wyląc do miski i obficie posypać papryką.
ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy