Marchewka bardzo lubi się z groszkiem - tworzą duet doskonały. Idealny do obiadu lub solo. Zdrowy i nieco kolorowy. Skosztujcie, bo jest to przepis prosty jak drut!
składniki:
- groszek i marchewka (warzywa mrożone lub świeże), łącznie ma być ich około 450 gramów
- kopiasta łyżka masła
- kopiasta łyżka mąki pszennej
- sól
- pieprz
- woda
przyrządzanie:
Groszek i marchewkę (pokrojoną w kostkę) zalej wodą.
Dodaj łyżkę masła i zacznij gotować na średnim ogniu.
Kiedy warzywa będą miękkie (jeżeli wolisz ugotuj je tak, aby były al dente) i część wody odparuje zmniejsz ogień na mały.
Mąkę rozmieszaj w 1/4 szklanki wody (zwróć uwagę, aby nie było grudek). Następnie do płynu dodaj kilka łyżek płynu, w którym gotowały się warzywa.
Cienkim strumieniem dodaj wodę z mąką do warzyw. Mieszaj, do momentu, aż danie się zagęści (dzieje się to prawie natychmiast).
Dopraw solą i pieprzem.
Podawaj na ciepło.