Smaczna owocowa marmolada, która wszystkim posmakuje i przypomni lato.
składniki:
- 2 kg różnych dziko rosnących owoców: róży, morwy, pigwy i mirabelek
- 1 kg cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
przyrządzanie:
- Owoce umyć, oczyścić z nasion, gałązek i piasku, a następnie osuszyć. Wszystkie razem przełożyć do rondla i zalać niewielką ilością wrzącej wody. Owoce rozgotować, a następnie dwukrotnie przetrzeć na sitku o bardzo drobnych otworach.
- Miazgę owocową przełożyć do szerokiego naczynia i odparować, nie przerywając mieszania. Kiedy masa zgęstnieje, dodać cukier i krótko smażyć na niewielkim ogniu, cały czas pilnując, by nie przypaliła się.
- Pod koniec smażenia dodać sok z cytryny. Gorącą marmoladę przełożyć do słoiczków lub glinianych miseczek, nakryć płóciennym materiałem i związać tasiemką wokół. Używać jako nadzienia do pączków lub bułek drożdżowych.