Atrakcyjnie wyglądający i świetnie smakujący deser z truskawek i jogurtu
czas: 20 minut + 2 godziny chłodzenia
liczba porcji: 4
składniki:
400 g truskawek
400 g jogurtu naturalnego
4 łyżki cukru pudru
opakowanie żelatyny (na litr płynu)
listki mięty do ozdoby
przyrządzanie:
Truskawki zmiksować z 2 łyżkami cukru pudru. Jogurt wymieszać z pozostałymi 2 łyżkami cukru. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, dokładnie wymieszać. Dodać po połowie do jogurtu i truskawek, wymieszać. Do deserowych pucharków wlać warstwę jogurtu, a na nią wartwę truskawek. Delikatnie wymieszać widelcem, aby powstał marmurkowy wzór. Pucharki wstawić na minimum 2 godziny do lodówki. Przed podaniem udekorować deser listkami mięty.