
Atrakcyjnie wyglądający i świetnie smakujący deser z truskawek i jogurtu
czas: 20 minut + 2 godziny chłodzenia
liczba porcji: 4
składniki:
400 g truskawek
400 g jogurtu naturalnego
4 łyżki cukru pudru
opakowanie żelatyny (na litr płynu)
listki mięty do ozdoby
przyrządzanie:
Truskawki zmiksować z 2 łyżkami cukru pudru. Jogurt wymieszać z pozostałymi 2 łyżkami cukru. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, dokładnie wymieszać. Dodać po połowie do jogurtu i truskawek, wymieszać. Do deserowych pucharków wlać warstwę jogurtu, a na nią wartwę truskawek. Delikatnie wymieszać widelcem, aby powstał marmurkowy wzór. Pucharki wstawić na minimum 2 godziny do lodówki. Przed podaniem udekorować deser listkami mięty.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













