Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Marynowane udka z limonką

Danie jednogarnkowe czyli marynowane udka w towarzystwie limonki. Pycha smak, zapach niespotykany, na szybko dla całej rodziny!   

składniki:
3 cebule 700 g ziemniaków 2 łyżki oleju z oliwek 1 łyżka suszonego rozmarynu 150 ml białego wina 1 limonka 1/2 wiązki zielonej pietruszki

Marynata

12 udek z kurczaka 1 łyżka nasion kolendry 2 limonki 2 ząbki czosnku 2 łyżki miodu 100 ml oleju extra vierge 4 cm korzenia imbirowego sól i świeżo zmielony pieprz

przyrządzanie:

Marynata

Czosnek i imbir obrać ze skórki. Limonki przekroić na pół i wycisnąć sok do wysokiego naczynia. Dodać imbir i czosnek, miód, nasiona kolendry oraz zalać olejem. Dodać sól i pieprz, wszystko razem zmiksować.

Udka włożyć do miski i zalać marynatą. Odłożyć na co najmniej godzinę do lodówki.

Wykończenie

Ziemniaki i cebulę obrać oraz pokroić w grube kostki.

W głębokim garnku rozgrzać olej, upiec udka na złocisty kolor (bez marynaty). Następnie wyjąć upieczone udka z garnka, wrzucić cebulę i ziemniaki oraz zaszklić. Dodać soli i pieprzu. Udka położyć na ziemniaczkach, zalać pozostała marynatą i białym winem. Przykryć garnek i dusić na małym ogniu przez 50 minut.

Sprawdzić czy mięso z kurczaka jest gotowe, powinno odpadać od kości. Pozostałą limonkę przekroić na pół a następnie w plasterki. Dodać do udek i piec wszystko razem jeszcze przez 10 minut.