Danie jednogarnkowe czyli marynowane udka w towarzystwie limonki. Pycha smak, zapach niespotykany, na szybko dla całej rodziny!
składniki:
3 cebule
700 g ziemniaków
2 łyżki oleju z oliwek
1 łyżka suszonego rozmarynu
150 ml białego wina
1 limonka
1/2 wiązki zielonej pietruszki
Marynata
12 udek z kurczaka 1 łyżka nasion kolendry 2 limonki 2 ząbki czosnku 2 łyżki miodu 100 ml oleju extra vierge 4 cm korzenia imbirowego sól i świeżo zmielony pieprzprzyrządzanie:
Marynata
Czosnek i imbir obrać ze skórki. Limonki przekroić na pół i wycisnąć sok do wysokiego naczynia. Dodać imbir i czosnek, miód, nasiona kolendry oraz zalać olejem. Dodać sól i pieprz, wszystko razem zmiksować.
Udka włożyć do miski i zalać marynatą. Odłożyć na co najmniej godzinę do lodówki.
Wykończenie
Ziemniaki i cebulę obrać oraz pokroić w grube kostki.
W głębokim garnku rozgrzać olej, upiec udka na złocisty kolor (bez marynaty). Następnie wyjąć upieczone udka z garnka, wrzucić cebulę i ziemniaki oraz zaszklić. Dodać soli i pieprzu. Udka położyć na ziemniaczkach, zalać pozostała marynatą i białym winem. Przykryć garnek i dusić na małym ogniu przez 50 minut.
Sprawdzić czy mięso z kurczaka jest gotowe, powinno odpadać od kości. Pozostałą limonkę przekroić na pół a następnie w plasterki. Dodać do udek i piec wszystko razem jeszcze przez 10 minut.