Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Marynowane udka z limonką

Danie jednogarnkowe czyli marynowane udka w towarzystwie limonki. Pycha smak, zapach niespotykany, na szybko dla całej rodziny!   

składniki:
3 cebule 700 g ziemniaków 2 łyżki oleju z oliwek 1 łyżka suszonego rozmarynu 150 ml białego wina 1 limonka 1/2 wiązki zielonej pietruszki

Marynata

12 udek z kurczaka 1 łyżka nasion kolendry 2 limonki 2 ząbki czosnku 2 łyżki miodu 100 ml oleju extra vierge 4 cm korzenia imbirowego sól i świeżo zmielony pieprz

przyrządzanie:

Marynata

Czosnek i imbir obrać ze skórki. Limonki przekroić na pół i wycisnąć sok do wysokiego naczynia. Dodać imbir i czosnek, miód, nasiona kolendry oraz zalać olejem. Dodać sól i pieprz, wszystko razem zmiksować.

Udka włożyć do miski i zalać marynatą. Odłożyć na co najmniej godzinę do lodówki.

Wykończenie

Ziemniaki i cebulę obrać oraz pokroić w grube kostki.

W głębokim garnku rozgrzać olej, upiec udka na złocisty kolor (bez marynaty). Następnie wyjąć upieczone udka z garnka, wrzucić cebulę i ziemniaki oraz zaszklić. Dodać soli i pieprzu. Udka położyć na ziemniaczkach, zalać pozostała marynatą i białym winem. Przykryć garnek i dusić na małym ogniu przez 50 minut.

Sprawdzić czy mięso z kurczaka jest gotowe, powinno odpadać od kości. Pozostałą limonkę przekroić na pół a następnie w plasterki. Dodać do udek i piec wszystko razem jeszcze przez 10 minut.