Masło klarowane działa przeciwzapalnie i trawi się zdecydowanie łatwiej niż normalne masło. Doskonale sprawdza się podczas smażenia, nie przypala się i nie dymi. Trzymaj je w zamkniętym, szklanym słoiku i przechowuj w lodówce nawet przez kilka miesięcy!
Co będzie potrzebne:
- 1 kostka masła = 180 ml masła klarowanego. Najlepiej wybierz masło niesolone.
Przygotowanie:
- Do suchego garnka włóż kostkę masła i rozgrzewaj na małym gazie. Proces ten trwa przez około 15 minut. Gotuj masło na małym gazie i od czasu do czasu mieszaj. W międzyczasie za pomocą łyżki usuń białą pianę, która pojawi się na rozpuszczonym maśle. Uważaj, aby nie przypalić masła. Gotowe masło klarowane ma złoty kolor.
- Płynne masło przelej do szklanego słoika. Uważaj, aby nie dodać białej piany. Odstaw masło do wystygnięcia i włóż do lodówki.
Do czego można wykorzystać:
- smażenie ryb, mięs, jaj, warzyw, naleśników, omletów, faworków, pączków
- pieczenia ciast
- przygotowywanie sosów
Właściwości masła klarowanego:
- Nie przypala się podczas smażenia.
- Nie dymi się podczas smażenia.
- Lepiej podkreśla smak potraw.
- Ma długi okres ważności (nawet do 6 miesięcy).
- Nie zawiera alergenów w porównaniu do masła przed klarowaniem.
- Działa przeciwzapalnie i wspomaga trawienie.
Zobacz: Kuchenne triki: domowa przyprawa do piernika