Masło klarowane działa przeciwzapalnie i trawi się zdecydowanie łatwiej niż normalne masło. Doskonale sprawdza się podczas smażenia, nie przypala się i nie dymi. Trzymaj je w zamkniętym, szklanym słoiku i przechowuj w lodówce nawet przez kilka miesięcy!
Co będzie potrzebne:
- 1 kostka masła = 180 ml masła klarowanego. Najlepiej wybierz masło niesolone.
 
Przygotowanie:
- Do suchego garnka włóż kostkę masła i rozgrzewaj na małym gazie. Proces ten trwa przez około 15 minut. Gotuj masło na małym gazie i od czasu do czasu mieszaj. W międzyczasie za pomocą łyżki usuń białą pianę, która pojawi się na rozpuszczonym maśle. Uważaj, aby nie przypalić masła. Gotowe masło klarowane ma złoty kolor.
 - Płynne masło przelej do szklanego słoika. Uważaj, aby nie dodać białej piany. Odstaw masło do wystygnięcia i włóż do lodówki.
 
Do czego można wykorzystać:
- smażenie ryb, mięs, jaj, warzyw, naleśników, omletów, faworków, pączków
 - pieczenia ciast
 - przygotowywanie sosów
 
Właściwości masła klarowanego:
- Nie przypala się podczas smażenia.
 - Nie dymi się podczas smażenia.
 - Lepiej podkreśla smak potraw.
 - Ma długi okres ważności (nawet do 6 miesięcy).
 - Nie zawiera alergenów w porównaniu do masła przed klarowaniem.
 - Działa przeciwzapalnie i wspomaga trawienie.
 
Zobacz: Kuchenne triki: domowa przyprawa do piernika
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














