Wspaniałe tradycyjne ciasto wielkanocne, choć smakować będzie przy każdej innej okazji z dużą ilością bakalii i nugatową masą
przepis z kuchni: polskiej
czas: 50 minut
liczba porcji: 10
składniki:
Ciasto:
0,5 kg mąki
40 dag masła
¾ szkl cukru pudru
3 jajka
1 żółtko
5 dag miodu
Masa bakaliowa:
40 dag rodzynek
40 dag orzechów włoskich
15 dag masła
15 dag miodu
Polewa nugatowa:
½ szkl. mleka
15 dag cukru
15 dag masła
przyrządzanie:
Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto. Rozwałkować i wyłożyć nim prostokątną formę, wcześniej wysmarowaną tłuszczem, nakłuć w kilku miejscach widelcem. Piec przez ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni do uzyskania złotego koloru.
W rondelku rozgrzać masło, dodać bakalie i miód i smażyć na małym ogniu przez ok. 5 minut, często mieszając.
Mleko i cukier zagotować, zdjąć z ognia, dodać masło i dokładnie rozmieszać. Gdy nieco przestygnie (po ok. 2-3 minutach), mieszać do chwili gdy zacznie gęstnieć.
Na cieście rozłożyć wystudzoną masę bakaliową, polać gęstniejącą polewą nugatową. Odstawić w chłodne miejsce.