Dużo orzechów, trochę migdałów i konfitury, nieco czekolady - w sam raz na Wielkanoc.
czas: 60 minut
liczba porcji: 20
składniki:
Ciasto:
500 g mąki krupcztaki
300 g margaryny
200 g cukru pudru
1 jajo
Masa orzechowa:
200 g cukru pudru
200 g mielonych orzechów
200 g masła
Pomada czekoladowa:
1 szklanka cukru
1/2 szklanki gęstej śmietany
50 gram zmielonej gorzkiej czekolady
Ponadto:
2 łyżki konfitury morelowej
2 paczki pokruszonych herbatników
przyrządzanie:
Mąkę i cukier wymieszać. Masło posiekać nożem i połączyć z mieszanką mąki i cukru wymieszanych z jajem. Ciasto uformować w kulę i schłodzić przez ok. 30 minut w lodówce. Wykleić nim dużą, wcześniej nasmarowaną tłuszczem blachę. Pieć ok. 40 minut. Wystudzić.
Przygotować masę orzechową: ucierać w misce masło z cukrem pudrem. Dodać zmielone orzechy oraz cukier. Mieszać do uzyskania dość pulchnej masy.
Aby przygotować pomadę czekoladową, należy wsypać do rondelka cukier, dodać śmietanę. Podgrzewać na średnim ogniu około 10 minut, często mieszając. W tym czasie czekoladę rozpuścić w garnku umieszczonym w kąpieli wodnej na parze. Czekoladę nieco wystudzić i dodać do cukru i śmietany.
Na upieczone wystudzone ciasto wyłożyć masę orzechową, posmarować dżemem i posypać pokruszonymi herbatnikami. Następnie polać płynną pomadą czekoladową i udekorować orzecham, migdałami, lukrem.