Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Mazurek staropolski

Mazurek staropolski według babcinego przepisu. Jest pyszny, wygląda obłędnie!  

składniki:
Składniki na kruche ciasto:

  • 350 g masła
  • 125 g cukru pudru
  • 125 g obranych i drobniutko posiekanych migdałów
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 380 g mąki pszennej
  • 4 ugotowane i przetarte przez sitko żółtka
  • 1 surowe żółtko
  • szczypta soli
   

przyrządzanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 4 jajka zagotować, wyjąć z nich żółtka i przetrzeć przez sitko.

Masło i cukier umieścić w misie miksera i utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać pozostałe składniki i zmiksować dokładnie, do połączenia. Zagniecione ciasto przełożyć do naczynia, przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przynajmniej przez 2 godziny.

Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 schłodzonego ciasta rozwałkować i wyłożyć na wymiar blachy. Z pozostałego ciasta wykonać wałeczki grubości ołówka i ułożyć z nich na kruchym spodzie ukośną kratkę. Ponownie schłodzić w lodówce – ciasto powinno być twarde przed pieczeniem. Przed samym pieczeniem można posmarować dodatkowym rozmąconym jajkiem.

Piec w temperaturze 180ºC (piekłam z termoobiegiem, pierwsze kilka minut w temperaturze 190ºC) przez około 20 minut lub do złotego, wypieczonego koloru. Wyjąć, wystudzić.

 

Ponadto:

  • dobrze odsączone konfitury: wiśnie, czereśnie, truskawki, jeżyny, płatki róży (dowolnie)

W zagłębienia w mazurku wyłożyć konfiturę odsączoną z soku.

Lukier cytrynowy:

  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

Składniki umieścić w miseczce i rozetrzeć grzbietem łyżki. Gęstość lukru regulować dodatkiem soku z cytryny lub cukru. Polukrować mazurek.