Amerykańskie meatballs, czyli nic innego jak nasze pulpeciki mielone, z dodatkiem aromatycznego sosu pomidorowego. Zajadaj je same lub z ulubionymi dodatkami: ziemniakami, makaronem czy kaszą.
składniki:
400 g mięsa mielonego wołowego
1 jajko
1 cebula
2 ząbki czosnki
4 łyżki bułki tartej
1 łyżka oleju rzepakowego
1 l passaty pomidorowej
2 łyżki startego parmezanu
oregano, sól, pieprz
przyrządzanie:
- Cebulę pokroić na drobną kosteczkę, czosnek zmiażdżyć w prasce i włożyć do miski. Dodać mielone mięso, jajko, bułkę tartą, doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać.
- Uformować małe kulki i usmażyć na oleju w głębokiej patelni.
- Passatę podgrzać i dodać do usmażonych pulpetów, dusić je jeszcze w sosie z dodatkiem oregano, około 15-20 minut.
ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy