Lubicie meksykańskie smaki? My bardzo! W tej sałatce połączyliśmy wszystko, co najlepsze: świeże warzywa, ostre przyprawy i chrupiące nachosy. Sprawdzi się na grillu.
składniki:
- główka sałaty lodowej
- 3 pomidory
- 400 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 cebula
- 3 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego
- 300 g pieczarek
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 150 g startego żółtego sera
- 1 opakowanie nachos
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany
- olej do smażenia
- 1 stołowa łyżka masła
sos:
- 5 łyżek stołowych majonezu
- 3 łyżki stołowe ketchupu
- 1 łyżka stołowa musztardy
przyrządzanie:
W małej miseczce łączymy majonez, ketchup i musztardę. Całość dokładnie mieszamy. Powstały sos odstawiamy do lodówki.
Na łyżce oleju podsmażamy cebulę oraz mięso mielone wraz przyprawami. Gdy mięso jest rumiane, dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i grzejemy jeszcze 5 minut.
Pieczarki myjemy, kroimy w cienkie plasterki, a następnie smażymy na maśle. Odstawiamy do ostudzenia.
Sałatkę układamy warstwowo, rozpoczynając od dna miski: sałata lodowa, pomidory, wcześniej przygotowane mięso mielone, usmażone pieczarki, kukurydza, fasola, sos, ser żółty.
Tuż przed podaniem na stół wierzch sałatki posypujemy nachosami!
ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy