Ta sałatka nie tylko zaskakuje wyglądem i smakiem, ale jest królem każdej imprezy. Spodoba się twoim gościom, obiecujemy.
składniki:
• 500 g mięso mielone
• 500 g pieczarki
• 4 łyżki koncentrat pomidorowy
• 1 puszka kukurydza
• 1 puszka fasola czerwona
• 500 ml jogurt naturalny
• 6 łyżek majonez
• 1/2 główki sałata lodowa
• 2 cebula czerwona
• 4 pomidory
• 200 g ser zółty
• 1 opakowanie chipsy nachos
• do smaku Sól
• do smaku pieprz
• do smaku papryka ostra
przyrządzanie:
Cebulę kroimy w kostkę, mięso podsmażamy na oliwie, w połowie smażenia dodajemy cebulę, przyprawiamy łyżką papryki ostrej, pieprzem i solą, następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, całość dokładnie mieszamy, a następnie studzimy.( mięso i pieczarki usmażyłam dzień przed imprezą) Pieczarki kroimy w plastry,smażymy na maśle. Sałatkę układamy warstwowo. Na spód dużej miski (ja swoją kupiłam w ikei, sałatka akurat się w niej mieści) układamy porwaną sałatę lodową. Pomidory kroimy w kostkę i układamy na sałacie. Na pomidory kładziemy wystudzone mięso, a na mięso pieczarki. Kukurydzę i fasolę odsączamy z zalewy. układamy, kukurydzę, a następnie fasolę. Jogurt naturalny mieszamy z majonezem, doprawiamy papryką ostrą, solą i pieprzem, polewamy sałatkę. Ser ścieramy na grubych oczkach tarki. Posypujemy nim wierzch sałatki. Z chipsów układamy koronę, a resztę kruszymy posypując sałatkę.
Sałatkę wstawiamy do lodówki na ok.3 h przed podaniem. Dla ułatwienia – kolejność układania warstw sałatki: (od dołu miski) – sałata – pomidory – mięso – pieczarki – kukurydza – fasola – sos jogurtowo-majonezowy – ser żółty – nachosy
ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy