Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Ciasto mleczne

Ciasto mleczne jak tak banalne w wykonaniu, tak pyszne w smaku i tak tanie, że zagości w Waszych kuchniach na stałe.

składniki:

  • 120 g masła
  • 1 szklanka mleka
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • dwie szklanki mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 300 ml skondensowanego słodzonego mleka
  • 370 ml skondensowanego niesłodzonego mleka
  • 3/4 szklanki kremówki 30%

przyrządzanie:

Roztop masło z mlekiem, a suche składniki połącz razem. Przesiej mąkę, dodaj do niej szczyptę soli, gałkę, proszek do pieczenia. Piekarnik ustaw na 180 stopni. Teraz zajmiemy się masą jajeczną. Zatem jajka, cukier i nieco kropli aromatu jeśli lubisz (polecamy wanilinowy) połącz mikserem na gładki puch. Miksuj tak około 5 minut, po tym czasie partiami dodaj suche składniki, czyli mąkę i jej towarzystwo.

Gdy suche składniki połączą się z masa jajeczną, dodawaj powoli, cienką strużką masło z mlekiem. Jeszcze raz zamieszaj, ale na najniższych obrotach. Ciasto przełóż do formy, wstaw do piekarnika na około 50 minut. Teraz czas na mleczną miksturę, którą nasączysz ciasto. Wystarczy, że wszystkie składniki umieścić w naczyniu i dobrze wymieszać, do połączenia.

Gdy ciasto się upiecze i ostudzi, weź widelec i najzwyczajniej w świecie pozakłuwaj je po całości. W powstałe dziurki wlewaj powoli masę mleczną. Ciasto ma ją chłonąć jak gąbka. Nie obawiaj się, że będzie za bardzo mokre. Takie ma właśnie być. Odstaw do lodówki na 3 h.