Ciasto mleczne jak tak banalne w wykonaniu, tak pyszne w smaku i tak tanie, że zagości w Waszych kuchniach na stałe.
składniki:
- 120 g masła
- 1 szklanka mleka
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- dwie szklanki mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 300 ml skondensowanego słodzonego mleka
- 370 ml skondensowanego niesłodzonego mleka
- 3/4 szklanki kremówki 30%
przyrządzanie:
Roztop masło z mlekiem, a suche składniki połącz razem. Przesiej mąkę, dodaj do niej szczyptę soli, gałkę, proszek do pieczenia. Piekarnik ustaw na 180 stopni. Teraz zajmiemy się masą jajeczną. Zatem jajka, cukier i nieco kropli aromatu jeśli lubisz (polecamy wanilinowy) połącz mikserem na gładki puch. Miksuj tak około 5 minut, po tym czasie partiami dodaj suche składniki, czyli mąkę i jej towarzystwo.
Gdy suche składniki połączą się z masa jajeczną, dodawaj powoli, cienką strużką masło z mlekiem. Jeszcze raz zamieszaj, ale na najniższych obrotach. Ciasto przełóż do formy, wstaw do piekarnika na około 50 minut. Teraz czas na mleczną miksturę, którą nasączysz ciasto. Wystarczy, że wszystkie składniki umieścić w naczyniu i dobrze wymieszać, do połączenia.
Gdy ciasto się upiecze i ostudzi, weź widelec i najzwyczajniej w świecie pozakłuwaj je po całości. W powstałe dziurki wlewaj powoli masę mleczną. Ciasto ma ją chłonąć jak gąbka. Nie obawiaj się, że będzie za bardzo mokre. Takie ma właśnie być. Odstaw do lodówki na 3 h.