Meksykański przepis na jajka pieczone. Idealny na śniadanie. Bardzo szybkie i sycące. Pasuje do grzanek z masłem.
składniki:
- oliwa z oliwek lub masło
- 4 duże jaja z wolnego wybiegu
- 1 czerwone chili
- 1 dojrzałe awokado
- ½ limonki
- 1-2 gałązki świeżej zieleniny, ulubionej
przyrządzanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Nasmaruj małą patelnię masłem lub okrągłe naczynie do pieczenia oliwą z oliwek, a następnie wbij do środka jajka.
- Drobno pokroić czerwone chili i rozsypać na jajkach.
- Obierz awokado, a następnie pokrój. Przekroić limonkę na pół i wycisnąć sok z połowy. Zachowaj sok.
- Ułóż awokado wokół jajek i dopraw morską solą i czarnym pieprzem.
- Umieścić w piekarniku do 10 minut.
- Posiekaj zieleninę i posyp jajka, na wierzch wylej sok z limonki.