Mięsne kuleczki na pozór przypominają nasze polskie klopsiki, różnią się jednak od nich wyglądem, köttbullar mają bowiem wielkość orzecha włoskiego. Ta potrawa przywędrowała do nas ze Szwecji i jest tam obowiązkowym daniem, które znajduje się na stole w Boże Narodzenie.
składniki:
- 350g mięsa mielonego (wołowego lub wieprzowego)
- pół szklanki bułki tartej
- 1 średnia czerwona cebula
- 1 jajko
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka kolendry
- masło lub oliwa do smażenia
- 2 łyżki miodu
- ćwierć szklanki śmietany
przyrządzanie:
- Bułkę tartą łączymy ze śmietaną, odstawiamy na kilka minut.
- Posiekaną cebulę smażymy na patelni aż zrobi się miękka.
- W misce łączymy mięso mielone z jajkiem, miodem, kolendrą, solą i pieprzem.
- Do miski dodajemy również wcześniej przygotowaną bułkę tartą ze śmietaną oraz cebulkę.
- Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
- Lepimy kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
- Smażymy na patelni aż uzyskają złocisty kolor.
Sprawdź też nasze inne przepisy!