Panna Cotta to rodzaj deseru pochodzącego z północnych Włoch. Doskonale smakuje na zimno i można podawać ją z ulubionym sosem lub syropem. Tym razem występuje w towarzystwie syropu i świeżej mięty!
składniki:
- 500 ml śmietany 30 %
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- pól szklanki cukru pudru
- 1 łyżka syropu miętowego
- kilka liści świeżej mięty
- wiórki czekoladowe
przyrządzanie:
- Śmietankę z cukrem podgrzewamy ma małym gazie. Dodajemy cukier waniliowy i mieszamy, aż cukier się rozpuści.
- Dodajemy żelatynę. Mieszamy i przelewamy do foremek. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
- Syrop miętowy łączymy z odrobiną wody i łyżeczką cukru pudru. Ozdabiamy deser syropem, czekoladą i miętą.