Migdałowiec - proste w wykonaniu i niebiańskie w smaku ciasto.
składniki:
1 l mleka
2 duże paczki krakersów
3/4 szklanki cukru kryształu
1/2 l śmietany 30%
10 dag płatków migdałowych
3 łyżeczki żelatyny
1 cukier waniliowy
25 dag masła
1 szklanka mąki pszennej
1 budyń śmietankowy bez cukru
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajo
1 puszka mleka słodzonego skondensowanego
przyrządzanie:
Mleko w puszce gotować przez 3 godz. Przestudzić karmel. Na patelni lekko przyrumienić płatki migdałowe. Do 1 i 1/2 szklanki mleka dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budyń, jajo. Roztrzepać. Resztę mleka zagotować z masłem, z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka cienkim strumieniem wlać roztrzepane jajo z mąką. Stale mieszając, ugotować budyń i wystudzić. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Śmietanę ubić (można z odrobiną cukru pudru) i połączyć z żelatyną.
Przełożenie ciasta:
Spód brytfanki wyłożyć papierem – krakersy – masa budyniowa (zimna) – krakersy – karmel z mleka słodzonego – krakersy – bita śmietana. Wierzch posypać płatkami migdałowymi.