Migdałowo - malinowe ciasto bez dodatku mąki.
składniki:
- 8 jajek, białka i żółtka oddzielnie
- 200 g drobnego cukru do wypieków
- ziarenka z 1 laski wanilii lub 8 g cukru wanilinowego
- skórka otarta z 1 cytryny i 1 pomarańczy (wyszorowanej i wyparzonej)
- pół łyżeczki cynamonu
- 300 g zmielonych migdałów
- 300 g malin, lekko rozmrożonych
- cukier puder - do oprószenia
przyrządzanie:
Formę tortownicę o średnicy 25 cm (lub kwadratową 24 x 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
W misie miksera umieścić żółtka, cukier, wanilię. Zmiksować/utrzeć do powstania bardzo jasnej i puszystej masy żółtkowej (kogel – mogel). Dodać otarte skórki, cynamon i zmiksować. Dodać migdały i dobrze wymieszać do połączenia.
W osobnej misie ubić białka, do sztywności. Dodawać w trzech turach do masy migdałowej, mieszając szpatułką do połączenia po każdym dodaniu. Dodać maliny, część pozostawiając na wierzch ciasta, wymieszać szpatułką.
Gotową mieszankę przelać do tortownicy, na wierzchu poukładać pozostałe maliny.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 45 – 50 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.