Jeden przepis, dwa warianty. Ty decydujesz czy chcesz słodki deser czy wytrawną i szybką przekąskę. Prawdziwy hit!
składniki:
Składniki na 2 blaszki ciasteczek:
- 25 dag mąki pszenne
- 25 dag masła w temp. pokojowej
- 25 dag półtłustego sera twarogowego
- cukier
- sól gruboziarnista
- kminek
przyrządzanie:
- Masło dokładnie przesiekać z mąką i serem (można nożem na stolnicy, albo w dużej misce przy pomocy siekacza do ciasta). Zagnieść ciasto na gładką masę i podzielić na dwie części. Jedną porcję zawinąć w folię, drugą rozwałkować, podsypując mąką, na placek o grubości 3-4 mm. Ciasto pociąć radełkiem (lub nożem) na małe prostokątne ciasteczka. Każde ciastko „maczać” z jednej strony w cukrze, lekko dociskając tak, aby cukier przylgnął do powierzchni ciastka (w wersji na słono ciastka należy posypać solą gruboziarnistą oraz kminkiem i lekko docisnąć). Ciasteczka układać blisko siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut, aż będą rumiane. Czynności powtórzyć z drugą porcją ciasta.