Szukasz przepisu na przekąski na imprezę? Przekąski z ciasta francuskiego są idealne na takie okazje – w sam raz na jeden gryzek!
składniki:
- 50-60 dkg małych cienkich parówek
- 1 op ciasta francuskiego 275 gram
- 3-4 plastry żółtego sera
- sezam do posypania
- mak do posypania
przyrządzanie:
- francuskie wyjmij z lodówki i zostaw, żeby doszło do temperatury otoczenia.
- Parówki obierz z osłonek i pokrój na połówki.
- Połowę ciasta pokrój na plastry o szerokości ok. 3 cm. Posmaruj ketchupem od wewnątrz i zawiń w nie parówki. Posyp tartym żółtym serem oraz np. sezamem.
- Drugą połowę ciasta pokrój na małe prostokąty. Każdy z nich posyp serem, na ser połóż połówkę pomidorka, kawałek papryki, kilka plasterków cebuli (pokrojonej w piórka). Możesz też eksperymentować z ulubionymi warzywami.
- Wyłóż gotowe przekąski na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez 15 minut, aż ciasto będzie złociste.