Niedoceniana dynia w rzeczywistości może mieć spektakularny wpływ na nasze zdrowie. Jest praktycznie beztłuszczowa, więc nie musimy się martwić o ilość kalorii, które zawiera. Poza tym to bogate źródło karotenu, witamin oraz składników mineralnych. Pomysł na dzisiaj - mini kokardki z kremem dyniowym i pomidorami o posmaku bazyli!
czas: ok. 25 minut
liczba porcji: 4 osoby
składniki:
- mleko pełnotłuste 300 g
- dynia 150 g
- świeże pomidory 120 g
- oliwa z Oliwek Extra Vergine 50 g
- bazylia 5 liście
- sól do smaku
przyrządzanie:
- Umyć dynię, pokroić ją w kostkę i umieścić w rondlu razem z mlekiem i szczyptą soli, gotować przez 15 minut pod przykryciem, na średnim ogniu. Następnie zmiksować i przetrzeć przez sito celem uzyskania lekkiej kremowej masy.
- Pomidory umieścić na około 1 minutę we wrzątku, wyjąć i obrać ze skórki. Usunąć pestki, pokroić w paseczki i przełożyć do naczynia z czterema łyżkami oliwy extra vergine, posiekaną bazylią i solą celem zmacerowania.
- Ugotować mini kokardki w dużej ilości osolonej wody, odcedzić kiedy będą jeszcze twardawe i dodać do kremu dyniowego. Doprawić solą i podawać przyozdobione pomidorami, które naszły aromatem bazylii.
- Można też wzbogacić recepturę, zastępując połowę ilości mleka śmietaną. Do dania tego dobrze pasuje rześkie białe wino, czyste i aromatyczne, z lekko wyczuwalnym posmakiem goryczki, jak np. Pignoletto, czy Ortrugo.