W weekendowy poranek nie ma to jak stosik świeżo usmażonych naleśników, podanych z pachnącą cynamonem porcją duszonych jabłek.
składniki:
- 1, 5 szklanki mąki
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 4 łyżki masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1, 5 szklanki mleka
- 4 duże jabłka, obrane i drobno posiekane
- łyżeczki brązowego cukru
przyrządzanie:
- W średniej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, 1 łyżeczkę cynamonu, cukier i sól. Rozpuść 2 łyżki masła. Dodaj jaja, wanilię, mleko. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki, aż się po prostu połączą.
- Z ciasta smaż naleśniki według ulubionego patentu.
- Zrób masę jabłkową: w małym rondlu na średnim ogniu roztop pozostałe 2 łyżki masła. Dodaj jabłka, brązowy cukier, pozostałe 1/2 łyżeczki cynamonu i 1/4 szklanki wody. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż jabłka zmiękną i mieszanina stanie się kleista, od 10 do 15 minut.
- Podawaj naleśniki z porcją duszonych jabłek.