Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Mini quiche z pieczarkami

Mini quiche z pieczarkami! Idealne na przyjęcia.

food-1231939_960_720

składniki:
Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 2/3 kostki masła + trochę do smażenia 60ml zimnej wody (w szklance) szczypta gałki muszkatołowej Nadzienie: 250g pieczarek 1 średnia cebula 2 jajka pół szklanki śmietany natka pietruszki kawałek żółtego sera (plaster o grubości ok 3 cm) sól pieprz

przyrządzanie:

Schłodzone masło kroimy na kawałki. Mieszamy ze sobą mąkę, gałkę muszkatołową oraz sól w dużej misce, dodajemy masło i dokładnie mieszamy palcami. Dolewamy wody do momentu aż otrzymamy gładkie, dość zwarte ciasto, które nie przywiera do dłoni, ale jest plastyczne. Robimy z niego kulę, spłaszczamy, pakujemy w folię i wkładamy na ok. pół godziny do lodówki. W tym czasie możemy zacząć przygotowywać farsz.

Cebulę kroimy w kostkę, solimy, aby zmiękła. Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w plasterki. Rozgrzewamy na patelni masło i wrzucamy cebulkę. Gdy się zeszkli dodajemy do niej pieczarki. Solimy i pieprzymy. Całość dusimy do momentu odparowania sosu z pieczarek. W międzyczasie wykonujemy sos.

Jajka należy roztrzepać i dodać do nich śmietany. Ser ścieramy na tarce na grubych oczkach i również dodajemy do zalewy. Dorzucamy posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy.

Włączamy piekarnik i nagrzewamy go do temperatury 180-190 stopni. Z ciasta wyjdzie nam kilka mini quiche. Przekładamy je do foremek. Nakuwamy widelcem.

Usmażone pieczarki przekładamy na spód, zalewy sosem. Tartę wstawiamy do piekarnika na ok. 40 minut, do zrumienienia się brzegów i ścięcia się farszu.

ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem