Szybki minideser - na jeden kęs! Świetny tak po prostu dla domowników albo jako pomysł na domowe imprezy. Zachęca wyglądem no i przede wszystkim jak smakuje!
składniki:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 100 g cukru pudru
- 1 jajko
- 150 g serka mascarpone
- 200 g serka homogenizowanego
- 1 laskę wanilii
- 4 łyżki cukru
- pół kilo mieszanych owoców
przyrządzanie:
Mąkę, masło, cukier puder oraz jajko zagniatamy na kruche ciasto i schładzamy około pół godziny w lodówce. Z serka mascarpone, serka homogenizowanego, wanilii oraz cukru ucieramy masę do tartaletek. Serki możemy też zastąpić bitą śmietaną lub jogurtem śmietankowym – w zależności od upodobań. Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy i wykładamy nim formy do tartaletek – jeśli mamy większe starczy na 4, jeśli małe od 8 do 10 sztuk. Jeżeli nie mamy foremek silikonowych tylko metalowe, najpierw smarujemy je masłem i wysypujemy bułką tartą – wtedy ciasto łatwiej odejdzie. Tartaletki pieczemy w temperaturze 180 stopni (góra-dół) około 15 minut lub dłużej (aż będą ładnie zarumienione). Kiedy wystygną, nakładamy do środka serową masę, a na wierzch kładziemy nasze ulubione owoce.