Mleczne bułeczki z kawałkami czekolady to świetny pomysł na śniadanie na słodko. Ale sprawdzą się także jako deser czy przekąska w ciągu dnia.
składniki:
- 450g mąki
- 1 jajko
- 2 łyżki masła
- 200ml ciepłego mleka
- płaska łyżeczka soli
- 2 łyżki cukru
- 8g świeżych drożdży
- 100g czekoladowych groszków
przyrządzanie:
W ciepłym mleku rozpuszczamy cukier i sól oraz wkruszamy drożdże. Dokładnie mieszamy. Zaczyn odstawiamy do momentu aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki. Następnie dodajemy jajko, rozpuszczone, przestudzone masło i odrobinę mąki. Na początku mieszamy wszystko trzepaczką balonową. Po dodaniu całej mąki zagniatamy ciasto, które powinno być gładkie i elastyczne ale nie powinno się kleić do rąk. W razie potrzeby można dodać jeszcze odrobinę mąki. Ciasto formujemy w kulę i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy i dosypujemy czekoladowe groszki. Formujemy osiem małych bułeczek i układamy na blaszce do ponownego wyrośnięcia.
Kiedy bułeczki podwoją swoją objętość smarujemy je żółtkiem rozrobionym z łyżką mleka i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 20 minut.
ZOBACZ TEŻ: Wilgotne ciasto piernikowe