Badania naukowe trwały ponad 20 lat i objęły 100 tys. Szwedek z uwzględnieniem ich codziennego jedzenia i każdego przypadku złamania, choroby oraz ich śmierci. Wygląda na to, że im większa była dzienna dawka mleka, tym częściej występowały takie objawy, jak osłabienie, różnego rodzaju infekcje oraz stres oksydacyjny.
Na szczęście mamy też dobre wieści dla miłośników mlecznych produktów. Według przeprowadzonych badań, spożywanie przetworów mlecznych o niskiej zawartości laktozy, takich jak jogurty czy sery, rzeczywiście wzmacnia kości i wydłuża nasze życie (oczywiście pomijając juz sama przyjemność z jedzenia sera!).
“Nasze badania mogą poddać w wątpliwość znaczenie i słuszność rekomendacji codziennego spożywania mleka przez konsumentów” – mówią naukowcy. Dodają, że należy wykonać więcej badań, aby potwierdzić ich odkrycia. Jednak do tego czasu sugerujemy zmniejszyć dzienna dawkę mleka do jednej szklanki lub spożywać jedynie mleczne przetwory.
Swoją drogą ciekawe co na to Boguś Linda, Krzysztof Hołowczyc, Kayah i inni 😉