Tydzień marchewkowy trwa! Mało kalorii, dużo minerałów, mnóstwo witaminy A, B1, B2, PP, KK. Marchewka króluje na naszych talerzach w tym tygodniu. Dorzucamy ją do zup, kremów, sosów, koktajli, ciastek, zapiekanek, dodatków. Oto ostatni przepis z "tygodnia marchewkowego. Na następnej stronie znajdziesz wszystkie inspiracje. Dzisiaj smażona marchew w ziołach.
składniki:
- 5 młodych marchew
- 1 łyżka masła klarowanego
- świeże zioła: bazylia i mięta
- szczypta kminu rzymskiego
- szczypta kardamonu
- sól i pieprz gruboziarniste
przyrządzanie:
- marchew dokładnie szorujemy, nie obieramy.
- przekrawamy tak jak na zdjęciu.
- na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy marchew przez około 5 minut z jednej strony i 5 minut z drugiej. Gotowa marchew powinna być na wpół surowa, chrupiąca.
- Pod koniec smażenia posypujemy marchewkę świeżymi ziołami i przyprawami.
- Wyłączamy gaz, ale marchewkę pozostawiamy na patelni jeszcze przez 5 minut.
uwagi: