Uwielbiamy lato! Młode ziemniaki to kolejny dar, jaki wykorzystujemy na potęgę w naszej redakcyjnej kuchni. Stawiamy na tradycyjność - młode ziemniaki z koperkiem, masełkiem i szklanką kefiru.
składniki:
- 1 kg młodych ziemniaków
- łyżka soli do wody
- pęczek koperku
- 3 ząbki czosnku
- sól gruboziarnista do posypania ziemniaków
- kefir
przyrządzanie:
- ZIEMNIAKI oczyszczamy pod wodą. Można je obrać, ale nie jest to konieczne.
- Teraz gotujemy wodę.
- Do gotującej się wody wrzucamy ziemniaki i solimy 1 łyżeczką.
- Gotujemy około 15-20 minut w zależności od wielkości ziemniaków.
- W tym czasie w misce blendera siekamy czosnek, koperek.
- Ziemniaki odcedzamy, dodajemy czosnek, koperek i całość energicznie potrząsamy aby się wymieszało. Dodajemy masło i posypujemy sola.