Mocno czekoladowe, łatwe w przygotowaniu, słodkie i sycące. Dodatkowo bez użycia mąki. Takie właśnie jest Brownie, według przepisu Nigelli Lawson. Nic dodać, nic ująć - biegnijcie do kuchni i szukajcie składników.
składniki:
- 225 g gorzkiej czekolady 70%
- 225 g masła
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 200 g drobnego cukru
- 3 jajka
- 150 g mielonych migdałów
- 100 posiekanych orzechów włoskich
- kilka malin i mięta do przybrania
przyrządzanie:
- rozgrzej piekarnik do 170 C
- w rondlu o grubym dnie roztop czekoladę i masło
- dodaj ekstrakt waniliowy i cukier, zamieszaj odstaw do przestygnięcia
- mieszając dodawaj jajka, mielone migdały, posiekane orzechy
- przełóż masę do foremki i piecz przez około 30 minut
- po tym czasie ciasto wciąż będzie miękkie na wierzchu
- kiedy przestygnie, pokrój na 16 kawałków
SPRAWDŹ KOLEJNY PRZEPIS : Babeczki rafaello