Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Moussaka – grecka zapiekanka z pomidorami, ziemniakami i bakłażanem

Mussaka to zapiekanka, typowa dla kuchni greckiej. Znajdziemy w niej mięso, pomidory, bakłażana i ziemniaki.  W tej wersji kucharz odrobinę odbiega od oryginału, aby danie było też z lekką nutką polskich smaków. I to nam się podoba! Kuchnia mniam mniam <3 

składniki:

  • 500g ziemniaków
  • 2 bakłażany
  • 400g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 5 pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz czarny
  • tymianek
  • 2 jajka
  • 1 szklanka śmietany
  • 150 sera żółtego
  • świeże zioła do posypania

przyrządzanie:

Bakłażany pokroić w plastry, posypać solą i odstawić.

Ziemniaki pokroić  w grube plastry i przez 4 minuty podsmażać na gorącej patelni aby zmiękły.

Naczynie do zapiekania wysmarować oliwą z oliwek i wyłożyć ziemniaki.

Cebulę pokroić w pióra i zeszklić z czosnkiem. Dodać mięso i całość poddusić przez kilka minut. Pomidorki pokroić na pół dodać do mięsa. Przyprawić całosć.

Plasterki bakłażana osuszyć za pomocą papierowego ręcznika. Podsmażyć na odrobinie oliwy, do czasu aż się zarumienią.

Połowę mięsa wyłożyć na ziemniaki, na to plasterki bakłażana, druga połowa mięsa i znów bakłażan. Zapiekankę posypać rozkruszonym serem. Jajka połączyć ze śmietaną i wylać na zapiekankę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec ok 50 minut.


WIĘCEJ PRZEPISÓW NA ZAPIEKANKI ZNAJDZIESZ TUTAJ