Mussaka to zapiekanka, typowa dla kuchni greckiej. Znajdziemy w niej mięso, pomidory, bakłażana i ziemniaki. W tej wersji kucharz odrobinę odbiega od oryginału, aby danie było też z lekką nutką polskich smaków. I to nam się podoba! Kuchnia mniam mniam <3
składniki:
- 500g ziemniaków
- 2 bakłażany
- 400g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 5 pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz czarny
- tymianek
- 2 jajka
- 1 szklanka śmietany
- 150 sera żółtego
- świeże zioła do posypania
przyrządzanie:
Bakłażany pokroić w plastry, posypać solą i odstawić.
Ziemniaki pokroić w grube plastry i przez 4 minuty podsmażać na gorącej patelni aby zmiękły.
Naczynie do zapiekania wysmarować oliwą z oliwek i wyłożyć ziemniaki.
Cebulę pokroić w pióra i zeszklić z czosnkiem. Dodać mięso i całość poddusić przez kilka minut. Pomidorki pokroić na pół dodać do mięsa. Przyprawić całosć.
Plasterki bakłażana osuszyć za pomocą papierowego ręcznika. Podsmażyć na odrobinie oliwy, do czasu aż się zarumienią.
Połowę mięsa wyłożyć na ziemniaki, na to plasterki bakłażana, druga połowa mięsa i znów bakłażan. Zapiekankę posypać rozkruszonym serem. Jajka połączyć ze śmietaną i wylać na zapiekankę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec ok 50 minut.
WIĘCEJ PRZEPISÓW NA ZAPIEKANKI ZNAJDZIESZ TUTAJ