Podobno jest to najstarszy napój alkoholowy na świecie. W kuchni oraz u barmanów nie cieszy się piwo jednak zbytnią popularnością. A szkoda, bo może być doskonałym dodatkiem wzbogacającym smak potraw oraz podstawą fantazyjnych koktajli. Oto kilka naszych propozycji na to, jak ciekawie i twórczo wykorzystać ten złoty napój.
Piwo zwykło się określać jako zupa chmielowa. Nie każdy wie, że istnieje zupa piwna, której smak już dawno docenili nasi zachodni sąsiedzi. Ziemniaki, kapusta kiszona, aromatyczny wywar i kufel piwa tworzą rozgrzewającą potrawę o bardzo oryginalnym smaku. ZUPA PIWNA.
Dodatek piwa sprawia, że ciasto w którym smażymy cukinię (czy inne warzywa) jest lekkie i puszyste. Wraz z sosem jogurtowym CUKINIA W CIEŚCIE PIWNYM smakuje wyśmienicie.
Po posiłku polecamy piwo w nieco innej formie niż podstawowa. W lato fantastycznym sposobem na ugaszenie pragnienia będzie RADLER, czyli piwo wymieszane z spritem. Na długie zimowe wieczory do piwa proponujemy dodać odrobinę syropu imbirowego. Efekt zaskoczy każdego. Podczas szaleństw karnawału i prywatek doskonale sprawdzi się intrygujący long drink o nazwie RIO.
To tylko niektóre z bardzo licznych możliwości wykorzystania piwa. Zachęcamy do eksperymentowania… w granicach rozsądku oczywiście.