Poza jagodami i malinami mogą się tu znaleźć jeżyny, agrest, a nawet jarzębina czy obrane i pocięte na kawałki śliwki węgierki. To bardzo łatwy przepis na krem miodowy, do którego dodawaj co tylko lubisz. Dzisiaj wypróbuj nasza wersję z mrożonymi malinami i jagodami, bo tych owoców jest na targu pod dostatkiem. Ten prosty deser sprawdzi się również na śniadanie.
składniki:
- pół kg jagód i malin
- 400 ml kremówki
- 200 ml mleka
- 6 żółtek
- łyżka cukru pudru
- 50 ml miodu pitnego
- 2 łyżki miodu lipowego lub innego
przyrządzanie:
- połowę jagód i malin wkładamy do zamrażalnika na 2 godziny
- resztę przeciskamy przez sito
- powstały mus wkładamy do lodówki
- śmietanę i mleko doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu
- ubijamy żółtko z cukrem pudrem
- zalewamy je mlekiem ze śmietanką, ciągle mieszając
- dodajemy miód i mód pitny, mieszamy i odstawiamy
- wyjmujemy owoce z zamrażalnika, mieszamy z musem i nakładamy do miseczek
- dodajemy ciepły krem i podajemy
SPRAWDŹ RÓWNIEŻ Wegańskie lody z bananów