Zielone szparagi - choć delikatne - dobrze znoszą zamrażanie. A jaka to przyjemność skosztować w środku zimy tego znakomitego, majowego przysmaku!
czas: 30 minut
liczba porcji: 2
Pęczek świeżych, jędrnych i zielonych szparagów (gdy są ściemniałe oznacza to, że nie są już świeże) cienko obrać ze skórki do wysokości 1/3, pozostawiając główki, których nie należy obierać. Odciąć 1-2 cm dolnych, zdrewniałych części. Szparagi związać białą bawełnianą nitką w pęczek i gotować na parze przez 5 – 7 minut.
Następnie pęczek rozwiązać, szparagi wystudzić i delikatnie osuszyć. Dokładne osuszenie jest bardzo ważne, zapobiega bowiem posklejaniu się szparagów w czasie mrożenia. Umieścić je w plastikowym pojemniku lub torebce na mrożonki w ten sposób, by poszczególne sztuki były rozdzielone. Tak przygotowane można przechowywać przez kilka miesięcy.
uwagi:
Białe szparagi, choć zdaniem niektórych szlachetniejsze w smaku, nie nadają się do mrożenia.