Muffinki black według amerykańskiego przepisu. Podawaj na śniadanie, kolację, albo zabierz ze sobą do pracy. Mocno czekoladowe!
składniki:
- 250 gram mąki
- 100 g cukru
- cukier waniliowy
- 80 g kakao ciemne
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki kwaśnej śmietany
- 3 łyżki oliwy
- 75 g posiekanej gorzkiej czekolady
- tłuszcz do formy
przyrządzanie:
- Mąkę wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym, kakao, proszkiem do pieczenia
- Wbić jajka, wlać mleko, śmietanę i oliwę. Zmiksować.
- Wsypać posiekaną czekoladę, wymieszaj i włożyć do natłuszczanej formy do muffinów.
- Piec 25 minut w 180 stopni.
- Gdy wystygną posypać cukrem