Nasze ulubione babeczki z dynią. Smakują zarówno dużym i małym łakomczuchom. Do tego są zdrowe i pełnoziarniste.
składniki:
2 szklanki pszennej mąki pełnoziarnistej
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1/2 łyżeczki sody
* 1 pełna szklanka cukru
* 1 łyżeczka cynamonu
* 2 jajka
* 1 szklanka puree z dyni
* 1/3 szklanki mleka
* 4 łyżki oleju
* 100 g posiekanych orzechów włoskich
przyrządzanie:
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, cukrem, sodą i cynamonem a następnie dodajemy jajka, mleko, olej, puree z dyni i orzechy. Mieszamy krótko, do chwili połączenia się składników.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami i wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni i pieczemy ok. 20 minut.