Jabłka, korzenne przyprawy, orzechowy chrupiący wierzch - już jeden kęs przyprawi Was o dobry nastrój.
czas: 15 minut + 20 minut pieczenia
liczba porcji: 6
składniki:
po 1 szklance mąki pszennej razowej i zwykłej
2/3 szklanki cukru
po 1 i 1/2 sody oczyszczonej i proszku do pieczenia
po dużej szczypcie cynamonu, gałki muszkatałowej, kardamonu
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki jogutru naturalnego
1 jajko
2 czubate łyżki masła
3 - 4 zielone, kwaśne jabłka
1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich i laskowych
1 łyżka brązowego cukru
przyrządzanie:
Mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia oraz przyprawy wymieszać. W drugiej misce połączyć roztopione i wystudzone masło, mleko, jogurt, jajo oraz obrane, pokrojone w małą kostkę jabłka. Wszystko razem wymieszać łyżką. W formę do muffinek ułożyć papilotki i do każdej z nich nakładać masę, napełniając do 2/3 wysokości. Posiekane orzechy wymieszać z cukrem i mieszanką posypać wierzch każdej z przygotowywanych muffinek. Piec ok. 20 – 25 minut w temperaturze 185 stopni.