Muffinki z budyniem, posypane cukrem pudrem i udekorowane malinami lub truskawkami. Prosta receptura, smaczna zawartość.
składniki:
- 150 g mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- niepełna łyżeczka sody
- 1 łyżka kakao
- 80 g masła
- 100 g cukru
- 80 ml mleka
- 1 budyń czekoladowy lub inny
- szczypta soli
przyrządzanie:
- Ugotuj budyń według wskazówek na opakowaniu, odstaw.
- Masło rozpuść, dodaj cukier, wymieszaj, ostudź.
- Jajka roztrzep z mlekiem. Mąkę, kakao, proszek, sodę, sól wymieszaj w osobnej misce.
- Połącz suche składniki z mokrymi, wymieszaj.
- Do foremki na muffinki nałóż: 1 łyżkę ciasta, 1 łyżkę budyniu, a następnie 1 łyżkę ciasta.
- Piecz muffinki z budyniem 20 minut, w 180 stopniach.
- Po upieczeniu i wystudzeniu posyp pudrem, udekoruj owocami.