Tym razem przepis na muffiny w wersji wytrawnej, na słono. Bekonowo- serowy przysmak idealny na drugie śniadanie.
składniki:
- 10 grubych plastrów boczku wędzonego
- jajko
- pół szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- szklanka tartego sera żółtego
- łyżka proszku do pieczenia
przyrządzanie:
- Boczek pokrój na mniejsze kawałki. Przysmaż na patelni, odstaw. Zachowaj tłuszcz.
- W misce wymieszaj: jajko, mleko, olej na którym smażył się boczek.
- W drugiej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek dodaj bo pieczenia. Zrób na środku wgłębienie i wlej masę jajeczną. Wymieszaj, ciasto będzie się lekko lepić. Dodaj boczek i tarty ser. Wymieszaj raz jeszcze.
- Formę na muffiny wysmaruj masłem, wkładaj ciasto do 3/4 wysokości.
- Piecz 15 minut w temperaturze 200 stopni.