Wiśniowe muffinki bardzo proste w wykonaniu. Zaledwie kilka składników osłodzi Ci herbatkę lub kawę w gronie przyjaciół. Smakują cudownie.
składniki:
- szklanka obranych wiśni
- 2 szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- 2 jaja
- pół szklanki maślanki
- 10 łyżek mleka
- 1/3 kostki masła
- łyżeczka przyprawy korzennej do pierników
- po łyżeczce proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
przyrządzanie:
- Owoce umyj, a następnie wydryluj i osusz na ręczniku papierowym
- Piekarnik ustaw na 180 stopni, ogrzewanie góra- dół
- Teraz przygotuj sobie dwie większe miski
- W jednej misce wymieszaj składniki suche podane w przepisie
- W drugim naczyniu połącz składniki mokre
- Mokrą masę przelej powoli do masy suchej
- Dodaj do niej wiśnie i bardzo delikatnie wymieszaj
- Formę do muffinek lub specjalne papierowe papilotki napełnij masą do 3/4 wysokości.
- Piecz około 30 minut w temperaturze 180 stopni, posyp pudrem