Czarne jak noc, smaczne, a przez zawartość karobu i buraka bardzo zdrowe. Muffiny czekoladowe!

składniki:
- 3 średnie upieczone buraki
- 1 jajko
- 2 łyżki karobu
- 150 ml mleka
- 150 g czekolady
- 300 g mąki pszennej
- 150 ml oleju
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
przyrządzanie:
- Buraki upiecz w piekarniku (umyj, nie obieraj, zawiń w sreberko i piecz około 1h, w temp. 180)
- Zdejmij skórkę, pokrój na połówki, zmiksuj razem z olejem i mlekiem.
- Do masy wbij 1 całe jajko i wymieszaj.
- Czekoladę pokrój
- W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia,sodę, karob, cukier oraz czekoladę.
- Do suchych składników wlej masę buraczaną i wymieszaj.
- Ciasto przełóż do papilotek i piecz przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














