Czarne jak noc, smaczne, a przez zawartość karobu i buraka bardzo zdrowe. Muffiny czekoladowe!
składniki:
- 3 średnie upieczone buraki
- 1 jajko
- 2 łyżki karobu
- 150 ml mleka
- 150 g czekolady
- 300 g mąki pszennej
- 150 ml oleju
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
przyrządzanie:
- Buraki upiecz w piekarniku (umyj, nie obieraj, zawiń w sreberko i piecz około 1h, w temp. 180)
- Zdejmij skórkę, pokrój na połówki, zmiksuj razem z olejem i mlekiem.
- Do masy wbij 1 całe jajko i wymieszaj.
- Czekoladę pokrój
- W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia,sodę, karob, cukier oraz czekoladę.
- Do suchych składników wlej masę buraczaną i wymieszaj.
- Ciasto przełóż do papilotek i piecz przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni C.