Murzynek z czekoladą i czereśniami.
składniki:
- 800 g czereśni
- 200 g masła
- 200 g cukru pudru
- 4 jajka
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 50 g czekolady deserowej lub mlecznej
- do posypania: cukier puder
przyrządzanie:
- Masło wyjąć z lodówki i pokroić na małe kawałki. Włożyć do miski i pozostawić w temperaturze pokojowej aby zmiękło. Czereśnie wydrylować i pokroić na połówki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dno okrągłej tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Do czystej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać. Czekoladę posiekać na małe kawałeczki.
- Do miękkiego masła dodać cukier puder i ubić mikserem na puszystą i jasną masę (około 5 – 7 minut). Nie przerywając ubijania dodawać kolejno po jednym jajku, cały czas dokładnie ubijając (masa może się trochę rozwarstwić, ale należy dalej cierpliwie ją ubijać). Następnie zmniejszyć obroty miksera do średnich i dodawać po pół szklanki mieszanki mąki, miksować po kilkanaście sekund po każdej dawce, aż składniki będą dokładnie połączone, na koniec dodać czekoladę i wymieszać łyżką.
- Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać powierzchnię, na wierzchu wyłożyć czereśnie (można też owoce delikatnie wmieszać w ciasto). Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 60 minut (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika, przestudzić, posypać cukrem pudrem. Po ostudzeniu trzymać pod przykryciem w pojemniku na ciasto.